Hotet mot våra fyrbenta vänner

En gång kallade jag dem klimatnarrar, men nu inser jag att man inte enbart kan skratta åt dem. Hur vansinniga deras idéer än är, finns det ändå krafter som är beredda att förverkliga dem. De har ju till exempel mer eller mindre lyckats lamslå hela världen med sina lögner om CO2 och covid.
Det var visserligen ett tag sedan vi senast hörde klimataktivisterna påstå att vi kan bidra till att rädda världen om vi gör oss av med alla våra husdjur, enkannerligen hundar och katter men även ridhästar och andra fyrbenta kamrater. Engelska skådespelerskan Emma Thompson höll för några år sedan ett anförande på ett möte där hon målade upp en så mörk framtid att människor kanske till och med skulle bli tvungna att äta sina husdjur på grund av det dåliga vädret! ”Det finns en väldig massa protein i varje hund och katt”, sade hon bland annat. Utan att någon ens försökte halalslakta henne.
I en artikel på nätsajten PLOS påstås att vårt behov av att omge oss med sällskapsdjur starkt bidrar till klimatförändringarna. Det gäller framför allt Amerika. Där finns det 163 miljoner sällskapsdjur – ungefär ett på varannan amerikan – och det är mer än någon annanstans i världen. Alla dessa hundar och katter ger ett enormt stort klimatavtryck genom sin konsumtion av i huvudsak animaliska produkter. Till detta kommer deras avföring. ”Två schäferhundar använder mer resurser i sin årliga konsumtion än en invånare i Bangladesh gör under samma period”, sägs det i artikeln.
Författaren till denna har också en lösning i matskålen. I stället för en eller flera egna hundar eller katter per hushåll kan man tänka sig en form av ”time-share”. En variant kan vara att man reserverar t.ex. en hunddag i veckan, vilket skulle minska antalet djur högst påtagligt.
Men i tidskriften VOX skräder man inte orden. En miljöprofessor som heter Gregory Okin skriver: ”Att minska ägandet av hundar och katter, kanske till förmån för andra djur som kan ge samma medicinska och emotionella välbefinnade, skulle högst påtagligt ändra bilden till det bättre. Att ta hand om sällskapsdjurens avföring på ett miljöriktigt sätt är också viktigt. Mängden i USA motsvarar vad 6,6 miljoner människor gör ifrån sig under ett år.”
I Sverige har ju liknande kritik riktats mot hästhållningen och svaret blev ett snabbt avtynande ramaskri. Men med tanke på vilka krafter som driver klimataktivisterna i andra frågor ska vi vara uppmärksamma även på deras fientliga inställning till sällskapsdjur. På mindre än ett år lyckades deras gelikar lägga munkavle på minst halva världen under förevändning att en tygbit skyddar mot virus. Får de för sig att det inte räcker med bara en kulinarisk övergång till insekter och grönsaker är det fullt möjligt att de börjar propagera för att vi, liksom vissa grupper av koreaner och kineser, bör dryga ut kosten med hundar och katter.

Publicerad av Alf Agdler

Journalist. Artist. Ateist. Asocial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: