Återbruk av dasspapper sparar skogen

För någon vecka sedan skrev jag om gravfrid. Idag ska jag skriva om dasspapper. Det går upp och det går ner i livet, ”man åker jojo mellan skratt och gråt” som Gösta Linderholm sjöng i sin låt ”Rulla in en boll…”
Vad är det nu som gör att ett sånt skitämne som dasspapper kommer på tapeten? Jo, miljövännerna har räknat ut att 27 000 träd spolas ner i våra wc-stolar VARJE DAG!
Om det så bara vore 25 700 träd så är det ju faktiskt en hel skog om dagen.
Sådana siffror har fått skogsmullar med affärssinne att ta fram återanvändbart toalettpapper som tillfredsställer såväl din rumpa som ditt samvete. Det tillverkas av 100% bomullsflanell i ett skikt och har kantstickning så att det håller ihop vid torknngen. En rulle sitter också snyggt i en vanlig toapappershållare.
Efter tarmtömningen fuktar man en sådan här ”servett” i vatten (kallt eller ljummet efter behag) och lägger den i en större nätkasse. Innehållet bör tvättas ett par gånger i veckan i 90 grader, säger tillverkaren. Finkänsliga personer kan eventuellt blötlägga i en blandning av ättika och tvättmedel. Torka i torktumlare eller häng ut och rulla upp servetterna igen när de är torra och rena.
Det finns också en sajt som rekommenderas alla som vill studera ämnet mer ingående. Där kan man också få tips om hur man tillverkar eget ”dasspapper” av kasserade skjortor, flanellakan, pyjamaser etc. Här är adressen:
https://www.healthline.com/health/reusable-toilet-paper
Ifall du vill övergå från toalettpapper till exempelvis återanvändbara servetter av tyg för att spara miljön, bör du enligt experterna räkna med extra kostnader för tvättar och varmvatten. Så blir även våra mest elementära behov viktiga faktorer i miljöarbetet och en del i kampen för att rädda jordens klimat.
Nästa gång ska jag nog skriva om all skit som hamnar i tidningar, böcker och alla andra sådana pappersprodukter. Tänk vad många träd vi skulle kunna spara om vi ransonerade inom det området.

Publicerad av Alf Agdler

Journalist. Artist. Ateist. Asocial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: