Blog

En piga i släkten

I byn Sunnanåker i Alfta socken i Hälsingland föddes år 1767 en flicka som döptes till Christina. Hennes far var soldaten Nils Jonsson Norstedt från byn Viken som var en av de äldsta byarna i socknen, omnämnd redan 1276 i ett pergamentsbrev. Hennes mor hette Catharina Abrahamsdotter Sporrong och var född i Edsbro i Uppland.…

En anfader: KRONOBÅTSMAN FÄRDIG

I februari 1834 antogs Lars Petter Larsson som ordinarie kronobåtsman på Rote 119 i Ramsele i Ångermanland. Han efterträdde Anders Persson Färdig som avlidit i Stockholm året före, endast 32 år gammal. Fram till mitten av 1700-talet hade Rote 119 haft namnet Ram (ibland stavat Rahm), som sedan ändrats till Färdig. Lars Petter behöll detta…

1715: Dödsdömda i Ramsele

Nu gör jag ett stort hopp tillbaka i tiden, till början av 1700-talet, och hittar där en tragisk historia som nog inte var alldeles unik på den tiden. Skildringen grundar sig på protokoll som förts vid hösttinget i Ramsele Tingslag 1715. Elias Andersson i Mogård var en avlägsen släkting. ”Den 6 oktober angav länsmannen Lars…

FARMOR var ett av 17 barn

Torparen och timmermannen Johan Larsson (1835-1912) och hans hustru Margareta Pehrsdotter (1842-1909) gifte sig i Holme i Ångermanland 1859. Familjen blev minst sagt barnrik med hela 17 barn födda av samma hustru. Men så var Margareta endast 17 år när hon födde det första barnet, knappt en månad efter vigseln. Efter en tid flyttade familjen…

FARFAR – den högfärdige kakelugnsmakaren

Idag vet inte alla vad en kakelugnsmakare var. Utan att gå in på detaljer var det en man som tillverkade kaklet i en kakelugn och även monterade det på plats. Det var ett aktat hantverksyrke. År 1846 födde 20-åriga pigan Karolina Kristina Ersdotter en oäkta son som döptes till Anders. Han växte upp i Wänge…

MORFAR som inte kunde simma

Ju äldre man blir desto närmare kommer man sina förfäder. Det är som om de kallar på en från sina kistor och askurnor. Berätta om oss för den som vill lyssna. Det är precis vad jag tänker göra i ett antal betraktelser över mina förfäder. Att denna den första av dem handlar om min morfar…

HITLERS MUSTASCH

Av ALF AGDLER I likhet med många samtida unga män bar Adolf Hitler mustascher. Först en sorts knävelborrar kokett uppsnurrade med vax och till slut den lilla fyrkant under näsan som också var ett av Chaplins attribut. Det påstås till och med att Hitler var så förtjust i Chaplins filmer att han lånade mustaschen från…

Mygg och erotik

Min debut som diktare skedde 1956. I ett av sina sista nummer publicerade litterära tidskriften All Världens Berättare en av mina dikter med titeln ”Men myggen förtar de älskandes glädje”. Dikten är en hyllning till den fria kärleken men i än högre grad till kärleken i det fria. Med sommarens intåg ersatte många i min…

Fri kärlek i Skottland

Fräcka folkliga visor har länge intresserat mig, kanske ända sedan tidiga år. När min dragspelande far tröttnat på ”Avestaforsens brus” och tagit sig ännu en sup hände det att han övergick till några takter av ”Rullan går på Bomans vind”. Senare i livet återhörde jag den och många andra ”fula” svenska folkvisor tolkade av Bengt…

HALAL OCH HARAM

För mer än tio år sen uppmärksammade jag hur inflödet av muslimer lett till att alltfler stora butikskedjor fyllt på sina lager med halalcertifierade produkter. Det som fick mig att öppna ögonen för detta var Willys som skyltade med ”halalkyckling” i frysdiskarna. I likhet med de flesta svenskar hade jag en rätt diffus uppfattning om…

Laddar in …

Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.