Nytt kreditkort håller koll på ditt klimatavtryck

En nyhet som inte tycks ha fått någon vidare uppmärksamhet är det speciella Mastercard som utvecklats av det svenska företaget Doconomy och som håller koll på hur många CO2 vi belastar klimatet med för varje inköp vi gör. Och när vi förbrukat de poäng som vi tilldelats, kan vi inte längre använda kortet och göra inköp med det!


Självfallet har detta djävulska kreditkort applåderats av FN, World Economic Forum och andra institutioner som förbereder nästa lockdown. När den blir ett faktum och ”klimathotet” kräver drastiska åtgärder, då kan vi räkna med att det här kortet blir ett effektivt verktyg. ”Restriktioner av den individuella friheten som var otänkbara för bara ett år sedan har gjort oss mottagliga för personliga inskränkningar med syfte att rädda klimatet”, skriver tidskriften Nature.
Åter igen är idén inspirerad av Kina och dess sociala kreditsystem. Du tilldelas en CO2-budget som finns lagrad i kortet och för varje inköp – stort eller litet – registreras hur det påverkar klimatet. Doconomy och Mastercard har samarbetet med ett FN-organ som förkortas UNFCCC. På korten finns en slogan: ”DO. Everyday Climate Action” och ett personligt löfte: ”Jag tar ansvar för varje inköp jag gör för att hjälpa och skydda planeten”.
World Economic Forum har lovprisat Doconomy: ”Medan många av oss är medvetna om att vi måste minska våra klimatavtryck, kan det vara svårt att hålla koll på dem. Med DO-kortet behöver vi inte hålla räkning.”
Till en början får kunden själv bestämma om han eller hon vill ha ett sådant här kort. Men efter en inkörningsperiod lär det säkert inte dröja förrän den kommande klimatkatastrofen kräver att alla konsumenter skaffar ett sådant här kort. Utan det får du som konsument kanske inte längre handla vissa varor.
”På maten vi köper anges idag fetthalt, sockerinnehåll och mängden salt, så varför ska vi inte kunna se våra CO2-utsläpp?” står det på Doconomys hemsida, Skaparen av detta Storebror-ser-dig-kort, Mathias Wikström, utvecklar: ”Att minska CO2-utsläppen måste prioriteras av alla. Vi är stolta över engagera och utbilda människor om hur vår livsstil påverkar jorden…”

Redan nu skryter man med att 90 miljoner människor gjorts miljömedvetna tack vare kortet. Genom samarbetet med Mastercard och med Klarna kommer den siffran att stiga till 1 miljard redan i november i år, förutspår utgivaren.