Endast de länder som upplevt kommunismen kommer att överleva


Följande text skrevs av Maroš Puchovský (Slovakien) för 30 år sedan och har återpublicerats av tjeckiske bloggaren Lubos Motl på hans sajt The Reference Frame. I likhet med Lubos tycker jag den är kusligt aktuell idag. Den återges här i min lätt redigerade översättning.

Ibrahim Husseini, ledare för Provence Allah’s Front, blir president i Frankrike och utropar en islamisk republik i Paris. Tysklands kansler Türgüt Mustafa är upprörd över att den shiitiska majoriteten i Bayern angriper den katolska minoriteten, därför att denna krävt återinförandet av det tyska språket åtminstone i grundskolorna. Englands premiärminister Jalal Jrinaputra möter motstånd från buddhisterna som bränt ner ett hinduistiskt tempel i Liverpool. Jorge Luis de las Mercedes Pérez y Dominguez, guvernör i det oberoende Kalifornien, inför spanska som det enda officiella språket i staten. Det gör även presidenterna i de andra oberoende spanska staterna Arizona, New Mexico, Texas och Florida. Året är 2023…


Nej, detta är inte science fiction, utan en vision av en mycket nära framtid. Tre och ett halvt år efter kommunismens fall växer det fram intressanta globala trender som kommer att beröra oss alla. Historiens pendel svänger tillbaka med full kraft. Under de senaste 200 åren har Västeuropa koloniserat hela Amerika, Australien, Afrika och Asien. Nu återvänder de forna kolonierna till sina moderländer med olika medel. Dagens bästa engelska författare kommer från Inidien och Pakistan, spansk litteratur skrivs inte i Spanien utan i Latinamerika, merparten av de idrottsmän som tävlar för USA är färgade, ättlingar till importerade slavar. Snart kommer det att finnas fler muslimska moskéer än kristna kyrkor i Paris. Och det handlar inte bara om kultur. .
Befolkningsexplosionen i tredje världen kan inte hejdas. Indonesien har exempelvis en befolkning på 200 miljoner eller nära nog lika stor som USA, men landet kommer att ha gått om USA inom 10 år. År 1950 hade Turkiet endast 16 miljoner invånare, mot 60 miljoner idag och säkrt 80 miljoner om 10 år. Latin-Amerika idag har runt 500 miljoner invånare, för att inte nämna Kina och Indien som tillsammans har nästan halva världens befolkning. De största ökningarna sker dock i svälten, krigens och det aids-drabbade Afrika. Forskare har räknat ut att om det varje dag föll en bomb över Afrika som dödade 90 000 människor så skulle det inte kunna stoppa befolkningsökningen. Samma dag skulle det faktiskt födas 250 000 nya afrikaner. Nu flyr de i miljoner till de rika länderna i Västeuropa och till USA. Vad händer om 10 år?


Södra USA kommer att översvämmas av 10-tals och längre fram 100-tals miljoner mexikaner och andra latinos, som tar över administrationen i de södra staterna… Västeuropa kommer på motasvarande sätt att gradvis övertas av miljoner och åter miljoner nordafrikanska araber, turkar, nigerianer och indier. Medan de gamla staterna upplöses i ett hav av immigranter görs inget för att hejda dem – deras egen liberala ideologi och talet om fri rörlighet och mänskliga rättigheter kommer att leda dem i fördärvet. Situationen påminner om det blomstrande romerska imperiets sista dagar innan barbarerna tog över. Den första (rika) världen flyter ihop med den tredje (utvecklings) världen.


Endast den andra (post-kommunistiska) världen – det vill säga vi – kommer att bli lämnade orörda. Immigranterna bryr sig inte om oss, vi är ju nästan lika fattiga som de. Men vi kommer också att vara de som förvaltar arvet från den europeiska kulturen och kunskapen. Paradoxalt nog räddas Östeuropa från invasionen på grund av sin förstörda ekonomi. Länderna där kommer att bli en ö av stabilitet, medan i Västeuropa muslimska stater kommer att födas ur kaos. Historiens pendel kommer att svänga tillbaka medan slaverna träder fram ur skuggorna. Immigrationens fatala virus kommer att överlevas endast av de stater som upplevt kommunismen. En intressant framtid väntar oss.
P.S. Om du inte tror på detta, spara texten och läs den igen om 10 år. D.S.


Nu har texten sparats i 30 år.

Publicerad av Alf Agdler

Journalist. Artist. Ateist. Asocial.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: